Welk CMS kiest een zzp’er? En waarom?
In januari 2022 heb ik een poll uitgezet op LinkedIn, omdat ik meer inzicht wilde verkrijgen (en verschaffen) waarom zzp’ers voor een bepaald CMS kiezen. Zelf werk ik met WordPress, het meest gebruikte CMS ter wereld. Maar veel zzp’ers maken websites met andere systemen.
Waarop is hun keuze gebaseerd? En zijn ze (nog) blij met hun keuze? Een aantal veel voorkomende systemen – gebruikt door zzp’ers – behandel ik in dit artikel. Zowel de voor- als nadelen komen aan bod.
Mogelijk helpt dit artikel jou de keuze te maken voor het CMS dat jou het meest aanspreekt. Of raak je er juist helemaal van in de war 😉.
Wat is een CMS?
De afkorting CMS staat voor Content Management Systeem. Het duidt o.a. systemen aan waarmee websites worden gemaakt.
Volgens Wikipedia:
Een content-beheersysteem of contentmanagementsysteem is een softwaretoepassing, meestal een webapplicatie, die het mogelijk maakt dat mensen eenvoudig, zonder veel technische kennis, documenten en gegevens op internet kunnen publiceren.
Mijn poll op LinkedIn
Dit is de uitslag van de poll die ik uitzette op LinkedIn:
Er waren helaas niet zo veel stemmen op deze poll, maar er waren genoeg reacties die ik in dit artikel heb verwerkt. Ook was het aantal zzp’ers die met WordPress werkten, ruim in de meerderheid 😊.
Hieronder licht ik een aantal systemen verder toe. De een wat uitgebreider dan de ander, maar ik ben van plan dit artikel in de nabije toekomst nog nader aan te vullen. Ook met CMS’en die hier nog niet vermeld staan.
WordPress
WordPress is al vele jaren het meest populaire en meest gebruikte CMS om een website mee te bouwen. Ikzelf kwam in 2016 in aanraking met WordPress toen ik mijn verouderde kunstwebsite heb omgezet naar dit CMS. Ik was verbaasd hoe makkelijk mij dat afging en hoe blij ik werd van het proces een mooie website hiermee te kunnen maken. Dus ben ik ermee verder gegaan. Zo ver dat ik in 2020 als freelance webdesigner van start ging.
Verschil WordPress.org en WordPress.com
Eerst wil ik nog even dit verschil toelichten. Met WordPress.org regel jij je eigen hosting en kun je kiezen voor je eigen websiteadres (URL). Dit is de meest gekozen optie als je een (professionele) website wilt (laten) maken. Wil je alleen een blog, dan kun je ook kiezen voor WordPress.com. Hier zit hosting bij inbegrepen, maar je bent beperkt in de mogelijkheden en er komt altijd ‘wordpress.com’ achter je eigen URL te staan. Oogt niet zo professioneel.
De voordelen van WordPress (.org)
- WordPress is een open source systeem met onbeperkte vrijheid en mogelijkheden.
- Met de gratis en betaalde plugins kun je allerlei extra functionaliteiten op je website toevoegen.
- Je regelt je eigen hosting en domeinnaam en je bent hiermee baas over je website. Je kunt ‘m zo inrichten zoals jij zelf wilt (je hebt hiermee een ‘koophuis’).
Een ander groot voordeel die benoemd wordt vanuit de poll is deze:
- Als je van webbouwer wilt wisselen, kun je bij veel partijen terecht met WordPress.
Voor meer voordelen verwijs ik naar een eerder door mij geschreven artikel ’10 redenen om te kiezen voor WordPress.’
De nadelen van WordPress (.org)
Het blijkt dat niet iedere zzp’er zo gecharmeerd is van WordPress. Hieronder benoem ik enkele nadelen.
- WordPress websites hebben onderhoud nodig om de veiligheid te garanderen. Houd je dit niet bij, dan bestaat de kans dat jouw website gehackt wordt. Het gaat hierbij om het regelmatig updaten van de WordPress versies, thema’s en plugins. Ook moet er af en toe in de hostingomgeving iets aangepast worden (zoals PHP versies).
Tip: besteed dit uit aan je webdesigner. Deze biedt vaak een jaarlijks onderhoudscontract aan zodat jij je hierover geen zorgen hoeft te maken. - De leercurve van WordPress ligt wat hoger als de ‘drag & drop’ systemen van de DIY builders, daarmee kan het langer duren voor jij jouw website online hebt.
- Omdat er zó veel mogelijkheden zijn binnen het systeem is dit CMS voor sommige ondernemers overweldigend. Eén van mijn LinkedIn connecties heeft WordPress ingeruild voor Phoenix omdat de beperking aan mogelijkheden haar juist meer rust geeft.
Wix
Wix is een gratis builder inclusief hosting. Verkijk je niet te veel op het gratis want bij een gratis abonnement komt er ‘wix.com’ achter jouw URL te staan. Ik neem aan dat de meeste website eigenaren dit niet willen en dus toch overgaan tot een betaalde versie.
De voordelen van Wix
- Geen extra jaarlijkse hosting- en domeinnaamkosten.
- Wordt aangeraden als je een eenvoudige blog wilt.
- Makkelijk ‘drag & drop’ systeem. Kies het type website en design en je kunt snel aan de slag met de builder tool.
De nadelen van Wix
- Niet alle thema’s van Wix zijn responsive, die moet je dus zelf aanpassen voor mobiele toestellen.
- Heb je eenmaal voor een design gekozen, dan kun je niet makkelijk switchen. De site moet volledig opnieuw opgebouwd worden.
- In vergelijking met WordPress heb je een ‘huurhuis’. Je kunt er namelijk niet alles mee doen, de mogelijkheden die er zijn, vallen binnen de grenzen die Wix zelf aanbiedt. Dit geldt ook voor veel andere DIY systemen.
- Zodra je een eigen domeinnaam wilt (zonder ‘wix.com’ erachter) ga je daarvoor betalen.
- Wat je waarschijnlijk ook niet wilt bij het gratis account is de Wix-advertenties die je er gratis (!) bij krijgt.
Dus verdiep je zeker in de mogelijke bijkomende kosten die bij alle gratis pakketten achter de deur loeren.
Hier nog een fijne toevoeging die mijn collega webdesigner Twan van den Elst gaf op het Wix CMS:
JouwWeb
Een aantal van mijn LinkedIn connecties werkt met JouwWeb, maar hebben nu al in hun achterhoofd om in de toekomst over te stappen op een ander systeem.
Voordelen van JouwWeb
Makkelijk systeem, snel te bouwen.
Nadelen JouwWeb
De nadelen van JouwWeb zijn de beperkte mogelijkheden. Dit is wat Ellie en Huibrecht over JouwWeb zeggen:
Jimdo
Vorig jaar heb ik voor Marianne een Website Scan gemaakt op haar Jimdo website. Dit is geen gratis CMS, dus zoek vooral de kosten hiervan uit. Dit is wat Marianne erover zegt:
Phoenix
Op dit moment ben ik voor een klant een Phoenix website aan het ombouwen naar WordPress. Mede hierdoor was ik getriggerd om mij in diverse CMS’en te verdiepen en dit artikel te gaan schrijven.
De nadelen van Phoenix
De reden voor de wissel van Phoenix naar WordPress is dat mijn klant jaarlijks een aanzienlijk bedrag moest neertellen voor functionaliteiten die ze eigenlijk niet gebruikten. Zonde dus. Ook liepen ze tegen een aantal zaken aan die ze niet in het Phoenix systeem konden finetunen zoals zij dat wilden.
De voordelen van Phoenix
Tegelijkertijd wist ik dat een van mijn connecties op LinkedIn juist van WordPress naar Phoenix ging. Zij gaf aan dat ze de redenen begrijpt: “Vooral het financiële plaatje en de beperkingen. Die beperkingen geven mij rust.”
SquareSpace
SquareSpace is een website builder speciaal gericht op mooi design. Ook hier wordt gewerkt met een ‘drag & drop’ systeem. Dit CMS is niet gratis, er zijn diverse (jaarlijkse) kosten aan verbonden, dus verdiep je hier goed in.
Onlangs kwam er een LinkedIn post van een van mijn connecties voorbij die aan het overwegen was om over te stappen van SquareSpace naar WordPress, onderstaande informatie haalde ik uit deze post.
De voordelen van SquareSpace
- Geen gedoe met plug-ins, gehackt worden, het werkt fijn en het ziet er (ook aan de achterkant) allemaal strak uit, aldus mijn connectie.
Plus nog wat andere voordelen die in de post naar voren kwamen:
- Je hoeft vrijwel niks zelf te regelen, zoals hosting (is inbegrepen) en ook geen onderhoud, zoals de updates van plugins, thema’s en versies (zoals bij WordPress)
De nadelen van SquareSpace
Dit waren de nadelen die mijn connectie ervoer:
- Bij SquareSpace kun je niet zelf je hosting kiezen en ze wil graag groene hosting.
- SquareSpace is Amerikaans en de servers staan in Amerika, dat is niet handig voor de snelheid, maar ook mag er geen Europese data meer naar Amerika gestuurd worden i.v.m. de privacywetgeving.
- Snelheid is een vereiste voor je ranking in Google (SEO) en ze gaf aan dat haar site ‘wat traag’ is, wat mede ligt aan de servers in Amerika, zoals hiervoor genoemd.
Conclusie
Een zzp’er kiest – als hij zijn website zelf wil bouwen – in eerste instantie vaak een CMS waarvan hij denkt dat hij zo simpel mogelijk, zonder technisch kennis en zonder extra hulp (en kosten) een website voor zichzelf kan maken. Heel begrijpelijk.
Toch komt naar voren dat veel zzp’ers die in eerste instantie hebben gekozen voor een DIY pakket tegen tekortkomingen van dat pakket aanlopen. Zij geven aan voor de toekomst toch over te willen stappen naar een meer professioneel CMS. En vaak wordt dan toch WordPress genoemd.
Advies: denk goed na vóórdat je een CMS kiest
Hoe meer eisen je aan de website stelt, hoe meer functionaliteiten het CMS moet hebben. Denk zeker ook een paar jaar vooruit. Wat je nu wilt, is over een paar jaar misschien achterhaald en dan moet je misschien overstappen op een ander systeem. Stel jezelf o.a. de volgende vragen:
- Wil je de website zelf maken of besteed je de bouw uit?
- Als je het uitbesteedt, wil je het daarna dan zelf beheren?
- Is het CMS gebruikersvriendelijk voor wat betreft beheer door jouzelf?
- Hoe is de support van het CMS als je deze zelf maakt?
- Is het CMS zoekmachinevriendelijk (SEO)?
Kijk zeker ook naar het (soms verborgen) kostenplaatje van een CMS dat in eerste instantie gratis lijkt.
Lees meer:
Vind je dit een interessant artikel?
En wil je graag elk nieuw artikel via de e-mail ontvangen?
Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief.