Wel of geen webdesigner inschakelen? Ervaringen van zzp’ers.

“Ik ga zelf mijn website maken.” Redelijk wat ondernemers maken zelf hun website. Uiteraard heb ik daar als webdesigner een dubbel gevoel bij. Toch snap ik ze wel, het laten maken van een website is een hele investering.
In januari 2023 hield ik een poll op LinkedIn waar ik boven water wilde krijgen waarom ondernemers ervoor kiezen wel of geen webdesigner in te schakelen voor het laten maken van hun website.
Dit blogartikel is tot stand gekomen dankzij de vele reacties die ik heb ontvangen op mijn poll.
Mijn poll op LinkedIn
De meest voor de hand liggende bezwaren – ten minste dat denk ik – om geen webdesigner in te schakelen benoemde ik al in mijn poll. De uitkomst daarvan verraste mij. Ik had gedacht dat een tekort aan budget de meeste stemmen zou opleveren, maar het blijkt dat 62% van de stemmers het te leuk vindt om zelf de website te maken. Uhm ja, waarom verrast dat mij eigenlijk? Ik ben niet voor niets webdesigner geworden 😀.
Ondernemers vinden het dus leuk hun website zelf te maken
Dat staat dus met 62% met stip op nummer 1. Soms gaat dat niet zonder slag of stoot. Odette gaf aan dat haar reden is dat ze het nu (nog) leuk vindt om te doen, ze bouwt al sinds 2009. Maar toch geeft ze ook deze reactie:
Titia gaf ook aan dat ze het zelf graag wilde leren. In een volgende reactie geeft ze nog wel aan er héél veel tijd aan kwijt te zijn geweest, ze deed er wel een half jaar over. Ze gaf aan de geïnvesteerde tijd als leergeld te zien.
Ik was benieuwd hoeveel tijd Marloes kwijt was aan het maken van haar website en of ze daar direct klanten uithaalt, in een aanvullende reactie antwoordde ze mij dat ze dat niet kan zeggen, heel wat uurtjes in ieder geval. Ook geeft ze aan dat het merendeel van haar klanten niet via haar zelfgemaakte website binnenkomt.
Mooie reactie van Evelien. Toch nog even laten checken door een professional 😉.
Een zelfbouwer heeft niet de kennis van webdesign en online marketing die een webdesigner wel heeft. Een check door een professionele webdesigner is daarom een goed idee om je zelfgemaakte website op een hoger plan te tillen.
Geen budget om het laten maken van een website uit te besteden
33% van de stemmers gaf aan geen budget te hebben om een webdesigner in te schakelen.
Sommigen zien de toegevoegde waarde van een webdesigner niet in
Haha, dat is best jammer vind ik uiteraard 😅. Slechts 5% van de stemmers zagen de toegevoegde waarde van een webdesigner niet in voor het laten maken van hun website. Nou weet ik toevallig van één van de stemmers dat hij ruim genoeg klanten krijgt uit zijn aanwezigheid op LinkedIn en mogelijk andere kanalen zoals een nieuwsbrief. Dan is het ook wel te begrijpen dat hij geen extra geld gaat stoppen in een investering voor een website.
Ondernemers die wél aanraden een webdesigner in te schakelen
Het doet mij als webdesigner – uiteraard – genoegen dat er voldoende ondernemers zijn die andere ondernemers aanraden wél een webdesigner in te schakelen.
Meest genoemde reden is dat er veel tijd en (soms negatieve) energie in gaat zitten.
Ik vroeg Diana naar aanleiding van bovenstaande reactie wat haar redenen waren om een webdesigner in te schakelen. Hierop antwoordde zij: “Het heeft mij vele uren frustratie gekost. En nog werkte het niet. Een slechte website hebben kost geld, veel geld!”
Ga bij jezelf te rade bij de start van je onderneming of je de tijd die je besteedt aan het maken van je website niet beter kunt besteden aan het vinden van je eerste klanten, het uitbreiden van je netwerk of het maken van content.
Overige bezwaren
Ciska had een slechte ervaring met een webdesigner en plaatste een reactie naar aanleiding van de reactie van Diana hierboven.
Wat Ciska aangeeft is zeker waar. Mijn advies is ook om je altijd goed voor te bereiden in de keuze van je webdesigner. Toch heeft Ciska het laten maken van haar website wel uitbesteed – maar benoemde wel haar bezwaren in deze reactie:
Lucia benoemt in haar reactie een bezwaar waar zij tegenaan liep: het niet zelf kunnen aanpassen van haar website. Toch raadt zij ondernemers aan het laten maken van hun website uit te besteden.
Het schijnt dus voor te komen dat er webdesigners zijn waar klanten na de oplevering hun website niet zelf kunnen aanpassen. Bizar!
Ook websites gemaakt door webdesigners kun je in de meeste gevallen zelf aanpassen na de bouw. Check dat altijd bij de webdesigner vóórdat je je website laat bouwen!
Wil jij overigens écht alles op je website zelf kunnen aanpassen na de bouw, dan zou ik je wél aanraden je website zelf te gaan bouwen. Het is namelijk zonde als jij een professionele website laat bouwen door een webdesigner waar over alles nagedacht is, zodat de website rendement gaat opleveren. Alle ingrediënten op de juiste plek, consistentie in lay-out, rekening gehouden met snelheid van je website en meer. De oorspronkelijke professionele website wordt vaak door het zelf aanpassen uit zijn verband gehaald en de kwaliteit van de website zal afnemen. Zonde van de investering.
Tot slot…
Ik hoop dat jij met dit blogartikel en de ervaringen van andere ondernemers meer inzicht hebt gekregen of jij als ondernemer wel of niet je website wilt laten bouwen door een webdesigner of dat je het zelf doet.
Ik ben blij dat veel ondernemers wel adviseren om een webdesigner in te schakelen, maar begrijp ook sommige redenen als je het zelf zou willen doen.
Twijfel je nog steeds, lees dan aanvullend nog mijn blogartikel ‘Website maken. Zelf doen of uitbesteden?” De link vind je hieronder.
Lees ook:
Heb jij je website al zelf gebouwd en ben je geïnteresseerd in een Website Scan door een professional? Neem dan contact met mij op!
Ben je na het lezen van dit artikel ervan overtuigd je website te laten bouwen door een webdesigner? Laten we dan eens kennismaken en kijken of er een klik is.