Netwerken voor zzp’ers die geen echte netwerktijgers zijn

Wanneer je start als zelfstandig ondernemer komen er naast de uitvoering van jouw ‘core business’ nog een aantal ‘randzaken’ bij binnen het ondernemerschap waar jij mogelijk geen kaas van gegeten hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zaken als boekhouding en online marketing. Toch belangrijke onderdelen voor een succesvol ondernemerschap.

Eén van die randzaken waar je mogelijk niet zo snel aan denkt, is netwerken. Een groot netwerk zorgt ervoor dat veel mensen weten wat jouw kwaliteiten zijn en wat voor opdrachten je zoekt. En hebben jouw relaties op hun beurt een groot netwerk op bijvoorbeeld LinkedIn, dan kan een bericht van jou zich zo maar als een olievlek verspreiden.

In dit artikel lees je wat netwerken is en vooral welke opties er voor jou zijn als jij niet zo’n standaard netwerktijger bent.

 

 

Wat is netwerken?

Netwerken is het in contact komen met mensen die waardevol kunnen zijn voor jouw carrière. Netwerken is ook jezelf regelmatig laten zien (online en/of offline) en vertellen wat jij voor de ander kunt betekenen.

Met netwerken bouw je ook aan vertrouwen en duurzame relaties zodat je elkaar wellicht ooit verder kan helpen. En dat hoeft niet direct te betekenen dat je elkaars klant wordt. Ook op andere manieren kan jouw netwerk jou verder helpen. Jouw netwerkcontact kan jou bijvoorbeeld aanbevelen aan iemand uit zijn eigen netwerk.

Vergeet niet dat bij netwerken ook geven een rol speelt. Kijk of jij zelf ook jouw contacten verder kunt helpen als je daartoe de mogelijkheid hebt of ziet.

70% van je opdrachten komt uit je directe netwerk

Als ik naar mezelf kijk, dan klopt dat zeker. Goede zaak om dus tijd en aandacht te besteden aan netwerken.

 

Maar… wat als je niet zo’n netwerktijger bent?

Een bepaalde groep mensen wordt niet blij van netwerken en moet er zeker niet aan denken zich aan te sluiten bij de reguliere netwerkbijeenkomsten zoals ontbijtsessies en borrels. Waar je ook nog eens een pitch ‘mag’ doen voor een grote groep onbekende ondernemers.

 

 

Voor die mensen is het moeilijk(er) om sociale contacten te maken op de ‘gewone’ manier.

Misschien herken jij jezelf hierin:

Binnen grote groepen mensen kun jij je overweldigd voelen
Je bent dan niet op je gemak of hebt last van te veel prikkels
Misschien ben jij introvert of HSP

Dan zijn er andere mogelijkheden om toch je netwerk uit te breiden én te onderhouden. Ik zet onderstaand een aantal laagdrempelige soorten van online en offline netwerken voor jou uiteen.

 

Laagdrempelig online netwerken

Het is eenvoudig om online in contact te komen én te blijven met andere ondernemers. Je kunt hierbij denken aan één of meerdere social media kanalen of bijvoorbeeld een digitale nieuwsbrief.

Social media

Via social media werk je aan je online zichtbaarheid en uitbreiding van je online netwerk. Hoe groter jouw netwerk op bepaalde platformen, hoe meer effect.

Een bericht van jou op social media kan zich heel snel verspreiden als je een groot netwerk hebt

 

 

Je kunt je het beste écht goed focussen op één of twee platformen dan halfslachtig op meerdere platformen. Kies het platform dat bij jou en je doelgroep past. Ik focus zelf op LinkedIn. En ja, daar heb ik al enkele klanten uitgehaald en mijn netwerk groeit daar nog elke dag.

Update november 2023:
Vanaf eind 2022 haal ik praktisch al mijn klanten uit LinkedIn, na 2 jaar ‘zaaien’ (lees: consistent online zichtbaar zijn met relevante content) kon ik gaan ‘oogsten’.

Nieuwsbrief

Je zult er niet zo snel aan denken, ook de nieuwsbrief draagt eraan bij om bestaande én potentiële klanten ‘top of mind’ te houden van jou, jouw aanbod en jouw bedrijf. En kun je dus ook aanmerken als online netwerkmogelijkheid.

Je mag – uitgezonderd van bestaande klanten – niet zomaar mensen toevoegen aan je e-maillijst. Zorg er daarom voor dat je potentiële klanten die op jouw website komen de gelegenheid geeft om zich aan te melden voor jouw nieuwsbrief. Dat kan via diverse landingspagina’s waar ze

  • zich in kunnen schrijven voor jouw nieuwsbrief
  • een weggever kunnen downloaden

Via het achterlaten van hun e-mailadres kun jij op regelmatige basis contact met ze houden. Op deze wijze haal je ook méér rendement uit jouw website. Win-win.

Met een nieuwsbriefmodule op jouw website breid jij je netwerk uit zonder dat je er (extra) tijd of moeite in hoeft te steken.

 

Laagdrempelig offline netwerken

Een nieuwe manier van laagdrempelig netwerken is in opkomst:

Netwerkwandelen

Je hebt het vast al eens voorbij zien komen op LinkedIn. Er zijn steeds meer mensen die netwerkwandelingen organiseren.

Netwerkwandelen is een zeer ontspannen manier van netwerken.

Hier vind je geen mannen in strakke pakken of hooggehakte dames maar mensen zoals jij en ik op zoek naar verbinding. Met een klein groepje ondernemers kun je in de buitenlucht sparren over wat jou bezighoudt in het ondernemerschap.

Jouw dosis gezonde beweging kun je dan ook voor die dag aftikken. Ook weer een gevalletje win-win.

 

Mijn poll op LinkedIn

In september 2021 zette ik een poll uit op LinkedIn waarin ik vroeg hoe zzp’ers die geen echte ‘netwerktijgers’ zijn op dit moment netwerken.

Dit was de uitslag:

 

Zoals je ziet, maken veel zzp’ers gebruik van LinkedIn om hun netwerk te vergroten. Het hoge percentage is uiteraard niet zo verwonderlijk, omdat ik de poll ook op dit platform heb uitgezet.

Zowel de optie nieuwsbrief als ook netwerkwandelen scoren laag in deze poll. Ik denk dat velen de nieuwsbrief (nog) niet zien als online netwerkmogelijkheid, wat het feitelijk wel is. Je blijft hiermee namelijk in verbinding met klanten en prospects.

Netwerkwandelen is nog niet zo bekend bij iedereen, maar ik verwacht dat daar steeds meer mensen aan mee willen doen. Je ziet ook steeds meer (wandel-) coaches die hun beroep uitoefenen in de natuur. Veel mensen voelen zich meer ontspannen in de natuur en het wandelen (naast elkaar) praat stukken gemakkelijker dan wanneer je elkaar recht in de ogen kijkt.

Andere laagdrempelige netwerk alternatieven

In de reacties op mijn poll kwamen volgende – laagdrempelig genoemde – netwerk alternatieven naar voren:

  • Een Women Businessclub waar echte verbinding & vertrouwen de rode en belangrijkste draad zijn
  • Het bijwonen van seminars, events, presentaties, lezingen, e.d.
  • Eén-op-één (koffie- of lunch-)afspraken (online én offline)
  • Suppen en netwerken
  • De bijeenkomsten van Open Coffee
    de gratis toegankelijke bijeenkomsten zijn onderdeel van een wereldwijd netwerk. Er is geen lidmaatschap of programma en de samenstelling van het gezelschap wisselt per bijeenkomst.

En tot slot werden door de echte netwerktijgers toch ook nog de reguliere BNI sessies benoemd: ontbijtnetwerken en borrels.

Aanvullende poll over het BNI netwerk

Iets na mijn poll volgde een update/poll van een van mijn LinkedIn connecties over netwerken via BNI. Met toch een interessante uitslag. Meer dan de helft van de stemmers (59%) was niet geïnteresseerd om aan dit netwerk deel te nemen. Zie hieronder de uitslag.

 

BNI is een netwerkorganisatie die over de hele wereld netwerkgroepen (chapters) heeft die elke week bij elkaar komen om gericht voor elkaar te zoeken naar nieuwe opdrachten.

Er zit dus een verplicht karakter aan dit netwerk. Bij navraag blijkt ook dat een lidmaatschap jaarlijks ruim € 1.000 kost, plus dat daarbovenop nog extra kosten zoals zaalhuur/ontbijt/lunch worden doorberekend aan de leden. Het verplichte karakter en de hoge kosten stoten velen af zich bij dit netwerk aan te sluiten.

Mijn ‘gevoel’ dat deze organisatie niet bij mij past werd bevestigd. Uiteraard waren er ook genoeg positieve ervaringen. En mijn LinkedIn connectie heeft de lidmaatschapskosten er lang en breed uitgehaald met wat het haar aan werk heeft opgeleverd.

 

Tot slot

Zoals uit dit artikel blijkt, bestaan er veel vormen van netwerken waaruit je kan kiezen. Kies datgene wat bij je past en waar jij je goed bij voelt. Hoogstwaarschijnlijk zijn er nog veel meer alternatieve en leuke laagdrempelige netwerkmogelijkheden. Mocht je nog een aanvulling weten, stuur een mail naar info@simoneravier.nl dan voeg ik het toe aan mijn artikel.

 

Lees ook:

 

Sinds juni 2021 ben ik zelf gestart met het organiseren van netwerkwandelingen in Noord-Holland. Heb je interesse om een keer mee te wandelen?
Kijk eens op www.netwerkwandelen.nl.

TERUG NAAR ALLE BLOGS