Hoger in Google #5: Een snelle website

Hoe komt mijn website hoog in de zoekresultaten van Google? Een veelgestelde vraag. Er zijn verschillende aspecten die ervoor zorgen dat jouw website hoger wordt gerankt in Google. Een belangrijk aspect is de snelheid van je website.

Ik leg je in dit blogartikel uit hoe je de snelheid van je website verbetert door zaken die je website traag maken te optimaliseren. Maar ook:

  • hoe je test of je website snel is
  • en waarom het belangrijk is tijd én geld te investeren in een goede hostingpartij en een professionele webdesigner

 

Hoe kun je de snelheid van je website testen?

Er zijn veel tools waarmee je de snelheid van je website kunt testen, waaronder GTmetrix, Pagespeed Insights van Google en Pingdom.com. Ik gebruik zelf de tool van Pingdom, zie ook het voorbeeld hieronder.

Neem de volgende stappen:

  • vul de URL van je website in bij het eerste veld
  • kies bij het tweede veld ‘Test from’ voor Europe – Germany – Frankfurt
  • klik dan op Start test (herhaal dit nog 1x, de tweede keer zijn je definitieve cijfers)

 

 

Het is belangrijk dat een website binnen de 3 seconden laadt. In bovenstaand screenshot zie je een laadtijd van 305 ms en dat is prima.

Wat zijn goede waardes om hoger in Google te komen?

Bij de 4 waardes die Pingdom geeft, willen we onderstaande resultaten minimaal bereiken:

  • Performance grade: A of B
  • Load time: binnen 3 seconden
  • Page size: onder de 3 MB (test de homepage en dienstenpagina). Als deze te groot is, heeft het vaak te maken met afbeeldingen die te groot zijn (zoals bijvoorbeeld een slider).
  • Requests: onder de 40 à 60. Requests zijn calls aan de server (waar je website wordt gehost), calls voor een bestand, afbeelding, etc. voordat het op je scherm verschijnt. Je wilt dit laag houden dus alles wat je niet hoeft te zien en niet in beeld komt, wordt niet geladen c.q. is geen call aan de server.

Zijn de waardes niet conform de genoemde resultaten hierboven, dan is het hoog tijd stappen te nemen om de snelheid van je website te (laten) verbeteren. Ga zelf aan de slag of neem contact op met je webbouwer.

 

Hoe kun je de snelheid van je website verbeteren?

Eén van de manieren om de snelheid van je website te verbeteren is door zaken die je website traag maken te optimaliseren. Een aantal zaken die je website traag maken zijn:

  • verkeerde hostingpartij
  • zware afbeeldingen (vermijd het plaatsen van sliders of foto’s in hoge resolutie)
  • zware plugins (zoals WooCommerce, WPML)
  • zware thema’s en pagebuilders
  • veel plugins (NB. bij gratis thema’s moet je veel plugins installeren)
  • video’s die direct geplaatst worden op je website
  • overbodige thema’s en templates
  • te veel verschillende lettertypes
  • websites gebouwd door zelfbouwers of ‘een handig neefje’

Hieronder geef ik je een toelichting op deze en nog een paar aandachtspunten:

1. Kies een goede hostingpartij – goedkoop is vaak duurkoop!

De laadsnelheid van je website is sterk (!) afhankelijk van de server van jouw hostingpartij.

  • Goedkope hostingpartijen plaatsen (te) veel websites op één server. Dat gaat ten koste van de snelheid van jouw website.
  • Waar de server staat is ook van belang. Zit je doelgroep in Nederland, kies dan voor een server die in Nederland staat. NB. Een buitenlandse hostingpartij kan zijn servers overigens ook in Nederland hebben staan.

Wanneer jij je website laat maken door een webdesigner, kan deze jou adviseren over een goede hostingpartij.

2. Optimaliseer je afbeeldingen

Dit is in veel gevallen een grote boosdoener voor trage websites, het gebruik van veel te zware afbeeldingen. Door je afbeeldingen te optimaliseren, wordt je website sneller en word je daarnaast ook beter gevonden. Zo optimaliseer je je afbeeldingen:

Het beste is je afbeeldingen te optimaliseren vóórdat je ze uploadt naar WordPress:

  • Verklein je afbeeldingen. Formaat foto’s moet zeker altijd onder de 1 MB zijn, een scherm brede foto van 1900 x 600 mag ca. 700 Kb zijn. Je kunt afbeeldingen verkleinen met het gratis programma Pixlr.com.

Als je al veel afbeeldingen in je website hebt opgenomen, welke je voor het uploaden niet hebt verkleind, neem dan volgende stap:

  • Installeer een plugin zoals bijvoorbeeld WP Smush.it waarmee je bestaande afbeeldingen alsnog kunt verkleinen.

3. Verwijder overbodige afbeeldingen uit je Mediabibliotheek

Verwijder de afbeeldingen die je niet meer op je website gebruikt. Ze nemen onnodig ruimte in.

4. Zware plugins maken je website traag

Plugins zoals Woocommerce (webshop) en WPML (meertalige website) zijn ‘zware’ plugins. Hierdoor kan jouw website trager zijn. Soms is de installatie van een van deze plugins noodzakelijk, maar misschien kun je een alternatieve plugin overwegen. Voor een meertalige website heb ik de plugin Polylang toegepast in plaats van de zware WPML plugin. Werkt goed en is ook nog eens gratis.

5. Vermijd zware thema’s en pagebuilders

Er zit ook verschil in zwaarte van thema’s en pagebuilders. Zo wordt bijvoorbeeld van de Divi builder gezegd dat deze de website behoorlijk vertraagt. Neem dit aspect mee in je keuze voor je thema of  pagebuilder.

6. Verwijder overbodige plugins

Te veel plugins kunnen je website traag maken, beoordeel of alle plugins echt nog nodig zijn voor je website, zo nee, verwijder ze. Je kunt dan denken aan plugins zoals:

  • Hide my site, welke je hebt gebruikt tijdens de bouw van jouw site.
  • Of een plugin waarmee je een ‘coming soon’ pagina hebt gemaakt.
  • Yoast Duplicate Post. Hiermee kun je een pagina of bericht kopiëren en aanpassen. Deze wordt veel gebruikt tijdens de bouw van een website. Na de bouw kan deze overbodig zijn als je bijvoorbeeld geen blog hebt waar je regelmatig artikelen toevoegt (die ik altijd kopieer en bewerk zodat ik alle standaard instellingen en afsluitende tekst meeneem naar een volgend artikel). Op het moment dat je de plugin wel weer nodig hebt, installeer je deze gewoon weer opnieuw en na gebruik verwijder je ‘m weer.
  • WordPress Importer. Met deze plugin importeer je berichten, pagina’s, reacties, aangepaste velden, categorieën, tags en meer uit een WordPress-exportbestand. Ook dit gebeurt vaak (alleen) tijdens de bouw.
  • Denk ook aan plugins die je hebt getest, maar waarvoor je nu een andere plugin gebruikt of die je uiteindelijk niet hebt toegepast.

Bijkomend voordeel: Minder plugins scheelt ook tijd in het bijhouden van de updates.

7. Plaats video’s niet direct op je website

Video’s zijn grote bestanden. Plaats ze daarom nooit direct op je website, maar stel de video’s beschikbaar op je website via kanalen zoals YouTube of Vimeo, dan is de laadtijd minimaal.

8. Verwijder overbodige thema’s

Laat het thema dat je zelf gebruikt staan + 1 thema van WordPress. De andere WordPress thema’s die standaard in je Dashboard staan verwijder je. Klik op het thema dat je wilt verwijderen en daarna op de knop Verwijderen.

 

 

9. Verwijder overbodige templates

Gedurende de bouw van een website, sla jij of je webbouwer templates op. Dat zijn rijen, kolommen of modules die op andere pagina’s ook gebruikt worden. Na afronding van de bouw is het niet nodig al deze templates te bewaren. Verwijder ze daarom. Je kunt altijd nog opnieuw een template opslaan vanuit je website als je deze opnieuw wilt toepassen op een andere pagina.

10. Verwijder concepten

Soms start je concepten van bijvoorbeeld blogartikelen. Bekijk ze kritisch en verwijder de concepten waar je zeker weet dat je er niets mee gaat doen. Twijfel je hierover, maak dan een kopie van de tekst, plak deze tussentijds in bijvoorbeeld een Word document en bewaar het voor eventueel latere gebruik op je website.

Verwijder ook alle voorbeeldconcepten die WordPress meteen meelevert (zoals Privacy policy en Hello Dolly) wanneer je een website gaat bouwen.

11. Gebruik niet te veel verschillende lettertypes

Als je veel verschillende lettertypes (en variaties daarvan zoals regular, bold, etc.) op je website gebruikt, zorgt dit voor een langere laadtijd.

12. Zelfbouwers of handig neefje

Je kunt je voorstellen dat wanneer jij zelf je website hebt gebouwd – of jouw handige neefje – er uit onkunde niet genoeg rekening is gehouden met bovenstaande onderwerpen die je website traag maken. Een professionele webdesigner houdt al tijdens de bouw van de website met al deze punten rekening om de website snel te houden. Hij checkt altijd bij oplevering van een website of deze resultaten goed zijn met behulp van tools zoals ik hierboven heb genoemd en neemt – indien nodig – stappen voor optimalisatie.

 

Conclusie

Uiteraard zijn er meer (technische) mogelijkheden waarmee je jouw website sneller kunt maken. Dit waren de praktische zaken die je mogelijk zelf kunt oppakken. Naast genoemde punten in dit artikel is de juiste keuze voor een goede hostingpartij en een professionele webdesigner essentieel voor een snelle website. Wil je professionele doelen behalen met je website, zorg er dan voor dat je hierin tijd en geld investeert zodat je achteraf geen spijt hebt. Het zal zich terugbetalen in een snelle website die hoger zal scoren in de ranking van Google.

 

Lees ook:

 

Geïnteresseerd in een snelle website?
Kijk dan snel verder op de pagina Webdesign.
Of neem direct contact met mij op, ik help je graag verder!

TERUG NAAR ALLE BLOGS