Hoe maak je een blogpagina op je WordPress website?
Wanneer ik een website bezoek, kan ik aan een aantal onderdelen zien dat deze is gebouwd door een ‘zelfbouwer’. Eén van deze onderdelen waaraan ik dat kan zien is de blogpagina. Deze is dan niet zo (op)gebouwd zoals het ‘technisch’ zou moeten.
In dit artikel leg ik jou o.a. uit:
- wat het verschil is tussen een (blog)pagina en een (blog)bericht
- wat er fout gaat bij zelfbouwers als ze het verschil niet kennen
- waarom het belangrijk is je blogpagina goed in te (laten) richten
En geef ik jou een stappenplan hoe je (met een pagebuilder) een blogpagina op de juiste manier bouwt.
Het verschil tussen een (blog)pagina en een (blog)bericht
Laat ik eerst dit even uitleggen: binnen WordPress kun je kiezen tussen Pagina’s en Berichten.
- Wanneer je voor Nieuwe Pagina kiest, wordt er een nieuwe webpagina gemaakt.
Een webpagina heeft geen reactie mogelijkheid en een pagina kan worden ingesteld als homepagina. - Wanneer je voor Nieuw Bericht kiest, wordt er een nieuw bericht aangemaakt.
Een bericht toont auteur, datum en reactie mogelijkheid.
Al je blogartikelen (ook wel genoemd blogberichten, blogposts) maak je aan via (tromgeroffel…) een nieuw Bericht!
Je blogpagina is opgebouwd uit meerdere blogberichten.
De blogberichten zijn – met de blogmodule van je pagebuilder – gekoppeld aan de blogpagina.
Hoe herken je een blogpagina van een zelfbouwer?
De blogpagina van een zelfbouwer is een webpagina waar alle blogartikelen onder elkaar zijn geplaatst. Elk nieuw artikel plaatst de zelfbouwer er boven (of onder) aan de pagina bij. Je kunt je voorstellen dat dit na een tijdje een ellenlange pagina gaat worden.
Denk jij dat jouw websitebezoeker zin heeft om oeverloos door deze pagina te scrollen? De gemiddelde websitebezoeker is ongeduldig en wil snel vinden wat hij zoekt. Hij wil alleen lezen wat voor hem relevant is en wil graag via een overzichtelijke pagina zijn keuze maken of mogelijk zelfs op categorie kunnen filteren.
Hoe herken je een webpagina waar i.p.v. een pagina een bericht is gebruikt?
Deze herken je als er onder aan de ‘pagina’ een reactieveld staat waar je naast je reactie ook je gegevens (naam, e-mail) kan achterlaten. Of je ziet een vak staan met ‘Comments are closed’.
In deze gevallen is er in plaats van een nieuwe pagina een nieuw bericht als pagina aangemaakt. Een pagina is niet bedoeld om reacties op te ontvangen. Berichten echter wel. Overigens kun je de reacties onder de berichten uitzetten. Vaak komt hier namelijk SPAM op binnen.
Hoe ziet een blogpagina eruit die is opgebouwd uit berichten?
Een blogpagina is opgebouwd uit ‘bericht-blokken’. Meestal een combinatie van een afbeelding, een titel, een paar regels tekst en misschien nog een lees meer link. Hieronder zie je mijn eigen blogpagina. In het lichtblauwe gedeelte is de blogmodule van Beaver Builder geplaatst. Deze zorgt ervoor dat elk aangemaakt blogartikel hier als nieuw ‘bericht-blok’ wordt bijgeplaatst.
Hoe ziet een pagina met een geopend blogartikel eruit?
Wanneer je op een van de blokken klikt op de blogpagina opent het complete blogartikel (lees: bericht) zich. In de nieuwe pagina dat het blogartikel toont, kun je ook nog (via Weergave > Widgets) een zijbalk instellen. De zijbalk is een mooie plek om zaken op te nemen zoals:
- Het inschrijfformulier van je nieuwsbrief
- Een widget met je meest recente blogartikelen
- Een widget met de verschillende categorieën*
- Je weggever
- Eventueel een aanbod
* Wanneer je de plugin ‘Recent Posts Widget With Thumbnails’ installeert, kun je de links naar de artikelen nog een stukje visueler maken met een kleine afbeelding/thumbnail.
Hieronder zie je een geopend blogbericht met de zijbalk.
De zijbalk heeft als groot voordeel dat je blog op deze manier niet de gehele breedte van het scherm inneemt. Dat komt de leesbaarheid voor jouw bezoeker ten goede. Hanteer je geen zijbalk, zorg er dan voor dat je blogartikel ongeveer twee derde van het scherm inneemt.
Het belang (!) van een goed ingerichte blogpagina
Je kunt je voorstellen dat als jouw blogpagina uit één lange pagina met al jouw berichten onder elkaar bestaat, dat deze manier niet bijdraagt aan de vindbaarheid van jouw website in Google. Wanneer jouw blogpagina wél goed is ingericht en opgebouwd is uit meerdere blogberichten, dan zal dit significant bijdragen aan een goede vindbaarheid. Op deze manier kun je namelijk elk blogbericht afzonderlijk optimaliseren voor Google.
Zorg er daarom ook voor dat je een SEO-plugin hebt geïnstalleerd. Vul daar per blogbericht naast de focus keyphrase (belangrijkste zoekwoord of zoekzin) ook de SEO-titel en Metabeschrijving in. Ik gebruik zelf de Yoast SEO plugin, zie het voorbeeld hieronder. De SEO-titel en de Metabeschrijving zie je terug in de weergave van de zoekmachine. Zorg ervoor dat ze eraan bijdragen dat de lezer besluit op de link te klikken om je blogartikel te gaan lezen.
Stappenplan blogpagina maken
Nu je het verschil weet tussen een blogpagina en een blogbericht, gaan we aan de slag met het (op de juiste manier) maken van de blogpagina met behulp van je pagebuilder. Dat doe je in 3 stappen.
Stap 1 – Aanmaken blogberichten
Maak eerst een of meerdere blogberichten aan. Dit doe je via Berichten > Nieuw Bericht. Zonder berichten kun je nog niet starten met je blogpagina.
Stap 2 – Aanmaken blogpagina
Daarna maak je een blogpagina aan via Nieuwe Pagina en noem hem – bijvoorbeeld – Blog :-). Start deze pagina met een intro waarin je aangeeft wat de lezer kan verwachten aan artikelen. Maak gelijk van de gelegenheid gebruik en plaats daar een link naar je Nieuwsbriefpagina.
Stap 3 – Koppelen blogberichten aan de blogpagina
Nu ga je de blogberichten koppelen aan je blogpagina. Maak met je pagebuilder, zoals bijvoorbeeld Beaver Builder, Elementor of Divi, een nieuwe rij aan op je blogpagina en sleep daar een berichtenmodule in. Hieronder zie je het voorbeeld van mijn eigen website met Beaver Builder.
Zodra je de berichtenmodule in je blogpagina hebt opgenomen, zie je alle door jouw gemaakte berichten daar verschijnen. In de berichtenmodule kun je de weergave van de blogberichten op je blogpagina instellen.
Stap 4 – Blogweergave instellen
Grid of Masonry
Bij mijn blog heb ik gekozen voor ‘Grid’. Hier krijgen alle blokken een gelijke hoogte. Het is dan ook aan te raden dat je alle ‘uitgelichte afbeeldingen’* hetzelfde formaat geeft, zodat het een rustig beeld geeft. Formaat van mijn uitgelichte afbeeldingen heb ik op 1000×400 pixels gezet.
Wil je het wat losser en heb je geen zin om alle afbeeldingen in grootte aan te passen, dan kun je kiezen voor de instelling ‘Masonry’. Dan krijgen de blokken verschillende hoogtes en verspringen ze ten opzichte van elkaar.
*De uitgelichte afbeelding is de afbeelding boven aan je blogbericht. Overige afbeeldingen binnen je artikel kun je toevoegen via Media toevoegen.
Andere instellingen
Er zijn verschillende zaken die je naar jouw wens kunt instellen. Ik heb voor mijn blogpagina voor o.a. volgende instellingen gekozen, zoals hierboven al te zien is.
- Vermelding van auteur en datum
- Inhoud lengte 30 woorden
- Afgeronde hoeken met een lichte schaduw achter elk blok
- Drie kolommen van gelijke hoogte
- Per pagina vier rijen, in totaal 12 blogberichten per pagina
Tot slot
Ik hoop dat ik je met dit artikel op weg heb kunnen helpen met het op de juiste wijze inrichten van jouw blogrubriek.
N.B.
Iedereen kan tegenwoordig een website maken. Toch zijn er vaak aspecten waar bij zelfbouwers kennis ontbreekt. Het ontbreken van aanvullende kennis over webdesign en online marketing kan tot gevolg hebben dat:
- de website niet professioneel oogt,
- niet gebruikersvriendelijk is,
- of niet conversiegericht is.
En dat is jammer, want hierdoor haken bezoekers af en levert jouw website geen nieuwe klanten op. In het geval dat je – zoals hierboven beschreven – geen goed ingerichte blogpagina hebt gemaakt, mis je behoorlijk wat kansen voor de vindbaarheid van je website in de zoekmachines.
Lees ook:
Heb jij je website zelf gemaakt en wil je er meer klanten uit halen?
Misschien is mijn Website Scan iets voor jou.
Speciaal voor zzp’ers die hun website zelf hebben gebouwd 😉.