Groei als ondernemer? Laat je website met je meegroeien!

Op het moment dat een website online gaat, wil dat niet zeggen dat hij over een week, een maand, een jaar of langer nog hetzelfde is.

Ten minste dat hoop ik niet. En Google ook niet, want die houdt van websites die ‘in beweging’ zijn en niet van statische websites. Het is daarom belangrijk je website actueel te houden met updaten van bestaande content of aanvullen van nieuwe content. Dit zal bijdragen aan je positie in de zoekmachines.

En als je groeit als ondernemer, is het fijn als je website met je meegroeit. In dit artikel vertel ik meer over de mogelijkheden om je website met je mee te laten groeien.

 

Een basis website – voor de startende ondernemer

Als startend ondernemer kun je beginnen met een basis website, zodat jij prospects kunt doorverwijzen naar jouw ‘online visitekaartje’. Deze bestaat dan uit een aantal content pagina’s zonder veel aanvullende functionaliteiten.

Voor de hand liggende pagina’s van een basis website zijn:

  • Home
  • Aanbod/Diensten
  • Tarieven
  • Over mij
  • Contact

 

Aanvullingen – voor de groeiende ondernemer

Wanneer je gaat groeien als ondernemer, zal je misschien ook meer rendement uit je website willen halen. Er komen dan zogezegd functionaliteiten bij die jouw website omzetten van een online visitekaartje naar een meer marketinggerichte website, ook wel genoemd conversiegerichte website.

Blogrubriek, nieuwsbriefmodule en weggever

Deze 3 marketing tools zullen ervoor zorgen dat jouw website meer gericht is in het omzetten van websitebezoekers naar potentiële klanten.

  • Een blogrubriek zorgt ervoor dat jij als expert gezien wordt. Plus dat je website beter gevonden wordt in de resultaten van de zoekmachines.
  • Met een nieuwsbrief kun jij prospects en bestaande klanten op de hoogte houden van nieuws over jou en jouw bedrijf.
  • Met het downloaden van een weggever wordt je e-maillijst aangevuld met geïnteresseerden in jouw aanbod.

Toevoegen van functionaliteiten m.b.v. plugins

Wanneer je voor een WordPress website kiest, zijn veel aanvullende functionaliteiten ook eenvoudig toe te voegen met het bijplaatsen van plugins.

 

Een plugin is een aanvullend software pakketje dat functionaliteiten aan je WordPress website toevoegt. Er zijn er veel beschikbaar, gratis of betaald.

 

Denk bijvoorbeeld aan een plugin waar je meer uitgebreide formulieren kunt maken voor inschrijvingen van je training of workshop.

 

Rebranding – als je website niet meer passend is

Het kan zijn dat op een later moment in je ondernemerschap je website niet meer bij je past. Dan wordt het tijd voor een nieuwe uitstraling. Misschien is je aanbod gewijzigd of je richt je tot een andere doelgroep.

Dan kan je website met een aantal aanpassingen – zoals kleuren en lettertype – ‘gerebrand’ worden. Dat heb ik in 2023 gedaan bij de website van Esther Bekker die van Dé Mannenfotograaf transformeerde naar Personal Branding Fotograaf. Zie de afbeeldingen hieronder.

 

         

 

Binnen WordPress kun je met relatief kleine ingrepen een bestaande website ‘rebranden’. Je website krijgt hiermee een nieuwe uitstraling en past bij jouw nieuwe aanbod of doelgroep. 

 

Uitbreiding van je activiteiten: van 1 naar 2 websites

Soms ontwikkelen ondernemers extra activiteiten naast hun oorspronkelijke activiteit. Je ziet vaak dat deze activiteiten worden bijgeplaatst op de huidige website. En dat kan – voorlopig – een mooie en kostenbesparende oplossing zijn. Maar soms wijkt deze extra activiteit dermate af van de hoofdactiviteit, dat een tweede website toch wel is aan te raden.

Tweede website

Zodra een ondernemer een extra activiteit ontwikkelt, kan er uiteraard ook direct voor een tweede site gekozen worden. Omdat ik het voordeel heb webdesigner te zijn, besloot ik meteen voor mijn extra activiteit “Netwerkwandelen voor zzp’ers’ een tweede site te bouwen.

 

De voordelen van een aparte (extra) website:
➤  het komt professioneler over
➤  je kunt deze website beter optimaliseren voor de zoekmachines (!)

 

Ik had het geluk dat de domeinnaam www.netwerkwandelen.nl nog beschikbaar was. En ben er reuze blij mee en trots op dat mijn website met de zoekterm ‘netwerkwandelen’ op de eerste plaats in Google staat. Ten minste, als ik het zelf google ;-).

Website klonen, van één naar twee websites

Vaak worden extra activiteiten eerst ondergebracht op huidige websites. Wanneer je een website hebt met meerdere (extra) activiteiten – en je wilt ze gaan onderbrengen op aparte sites –  dan kun je deze site klonen in 2 of meer sites.

Dat deed ik bij een klant van mij, Mirjam de Bakker, waar ik in 2022 de interieur website MstudioBees voor had gemaakt. Het jaar daarop, in 2023 startte zij met de podcast ‘Expat to Repat’. Daarna, in 2024 richtte zij samen met Corine van Dijk ‘Resettl. remigratiecoaching’ op. In eerste instantie werden deze activiteiten ondergebracht op de interieur website. Kort daarna werd toch besloten een aparte site voor Resettl. te maken.

De site MstudioBees werd door mij ‘gekloond’ en Resettl. werd hieruit geboren. Zo hoefde er niet vanaf scratch een geheel nieuwe website voor Resettl. opgebouwd te worden. Deze nieuwe site kreeg een rebranding door aanpassing van kleur(en) en lettertype(s). Na het online gaan van deze nieuwe site kon de interieur website teruggebracht worden naar de oorspronkelijke intentie, zodat nu beide bedrijven hun verhaal helder naar de bezoeker kunnen communiceren.

 

        

 

Binnen WordPress kun je door het ‘klonen’ van een website een compleet nieuwe website tot stand brengen met een forse tijdsbesparing! Win-win.

 

Conclusie

Er zijn veel mogelijkheden voor uitbreiding óf wijziging beschikbaar voor je WordPress website die jou volgen in jouw groei als ondernemer. Het is een goed idee om als startend ondernemer te beginnen met een basis website. Naarmate je groeit als ondernemer, kan daarna de website stap voor stap met jou meegroeien!

Tip
Check voorafgaand aan het (laten) bouwen van je website of het door jou gekozen CMS – als het geen WordPress betreft – ook mogelijkheden biedt om met jou mee te groeien als ondernemer.

 

 

Lees ook:

 

 

Vond je dit een interessant artikel?
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang ieder nieuw artikel direct in jouw inbox.

Hulp nodig bij het laten maken van je WordPress website?
Neem dan contact met mij op voor een kennismakingsgesprek.

TERUG NAAR ALLE BLOGS