10 redenen om te kiezen voor WordPress
Weet jij dat WordPress een van de meest gebruikte contentmanagement systemen (CMS) is? Er zijn veel redenen om voor WordPress te kiezen. Ikzelf kwam in 2016 in aanraking met WordPress toen ik mijn verouderde kunstwebsite heb omgezet naar WordPress. Ik was verbaasd hoe makkelijk mij dat afging en hoe blij ik werd van het proces een mooie website te maken met deze software. Sindsdien ben ik fan en heb ik mij via diverse trainingen, opleidingen en zelfstudie verder gespecialiseerd in het maken van WordPress websites. Hieronder geef ik je 10 redenen om (ook) te kiezen voor WordPress.
1. WordPress software is gratis
De software van WordPress is gratis te downloaden via wordpress.org. Je moet wel je domeinnaam registreren en je hosting regelen bij een hostingpartij, de kosten variëren per hostingpartij.
2. WordPress is eenvoudig te installeren
Kies voor een hostingpartij met een ‘one-click-install’. Binnen no time staat WordPress online.
3. Een WordPress website is eenvoudig in gebruik
Wil je graag je eigen website simpel kunnen beheren? Dan is WordPress een goede keus! Je hebt weinig technische vaardigheden nodig om een WordPress website te bouwen of te beheren. Dat betekent niet dat het voor iedereen is weggelegd om een website te bouwen waarmee je je doelen wilt gaan bereiken. Als je een website wilt hebben ‘die voor je werkt’ is het zeker raadzaam je website te laten bouwen door een WordPress expert, deze kan jou na de ontwikkeling en bouw van de website persoonlijk instrueren hoe je zelf de website kan beheren en/of hij/zij kan jou een (eventueel op maat gemaakte) handleiding ter beschikking stellen. Toch geen zin om alles zelf te doen? Webbouwers bieden ook onderhouds- en supportpakketten aan.
4. De ontwikkeling van WordPress staat nooit stil en wordt continu verbeterd
WordPress is een open source software. Dat betekent dat iedereen deze kan en mag kopiëren, aanpassen, aanvullen en verspreiden. Het mooie van open source is dat ontwikkelaars over de hele wereld aanvullende software schrijven (waaronder plugins) waarmee je extra functionaliteiten kunt toevoegen aan jouw website.
5. Er is veel (gratis) informatie over WordPress beschikbaar
De populariteit van WordPress brengt met zich mee dat er veel online informatie en documentatie te verkrijgen is. Er wordt veel kennis gedeeld via artikelen en ook via YouTube. Doe er je voordeel mee in het maken en beheren van je website! Maak ook gebruik van de openbare Facebook groepen zoals Facebookgroep WordPress HELP Nederland. Je kunt daar je vraag stellen en krijgt dan antwoord van een of meerdere leden. Vaak zijn dat webdesigners met veel ervaring. Ook heeft WordPress zelf een gratis support helpdesk.
6. WordPress heeft veel thema’s beschikbaar
Met een thema kun je jouw website de juiste ‘look and feel’ geven. Er zijn veel verschillende thema’s beschikbaar waaruit je kunt kiezen. Er zijn gratis thema’s en betaalde thema’s. ThemeForest is een website met duizenden thema’s die jij kunt aanschaffen voor je website. Ik werk sinds 2019 met Beaver Builder, een ontwerpsysteem waarmee je met een combinatie van een paginabuilder plug-in en een frameworkthema je pagina’s kan opbouwen. Hiermee ben ik vrij een website geheel ‘op maat’ te maken met de gewenste uitstraling voor de klant.
7. WordPress beschikt over duizenden plugins
Met plugins kun je extra functionaliteiten toevoegen aan jouw website. Bijvoorbeeld voor het maken van formulieren, de beveiliging van je website, zoekmachineoptimalisatie, een webshop, etc. En… veel van de plugins kun je gratis downloaden. Kijk op de website van WordPress of zoek binnen je dashboard naar geschikte plugins voor jouw doeleinden.
8. WordPress is zoekmachinevriendelijk
WordPress websites zijn SEO geoptimaliseerd en scoren goed in Google. De code is zo geschreven dat het vanzelf al zoekmachinevriendelijk is. Je kunt je website nog extra optimaliseren door de Yoast SEO plugin te installeren en deze in te (laten) richten.
9. WordPress zit bovenop de beveiliging
Zodra er gaten in de beveiliging worden ontdekt, worden deze gedicht en volgt er een update van WordPress. Hetzelfde geldt overigens voor de plugins. Het is nog wel zaak om deze updates regelmatig bij te werken in je dashboard! Dit kun je zelf doen of via een onderhoudspakket laten verzorgen bij je webbouwer.
10. WordPress websites zijn responsive
Dat betekent dat de website goed getoond wordt op mobiele apparaten zoals smartphone en tablet. Bijkomend voordeel dat jouw responsive website (ook) hoger scoort in de Google zoekresultaten.
Ben je er na deze redenen van overtuigd om te kiezen voor een WordPress website?
Wil je het bouwen van je website uitbesteden, maar je website daarna wel zèlf kunnen aanpassen?
Of wil je gewoon alles uit handen geven?
Ik maak met WordPress een website ‘die voor je werkt’. Wil je weten hoe ik dat aanpak en wat jouw rol daarin is? Kijk dan snel verder op de pagina Webdesign. Of neem direct contact met mij op, ik help je graag verder!